Winter

De winter lijkt nog ver weg met herfstachtig weer nu maar toch is het bijna officieel winter. Veel mensen zijn grieperig en verkouden deze dagen. Het is belangrijk om voldoende rust te nemen en ervoor te zorgen dat voeten, rug en hals warm blijven. 

De winter is de periode dat de levenskracht in de natuur en dus in de mens, het meest naar binnen gericht is en alles tot rust komt. De aarde maakt zich klaar om in het voorjaar weer planten te kunnen laten groeien en heeft het winter seizoen nodig om zich hierop voor te bereiden. Het element van de winter is water en de organen die daarbij horen zijn de blaas en de nieren. De blaas en de nieren zijn gevoelig voor kou en moeten warm worden gehouden om het immuunsysteem optimaal te laten functioneren.

De nieren zijn de opslag van je aangeboren energie. Wanneer blaas en nieren uit balans zijn liggen uitputting, depressie, lage rugpijn en zelfs burn-out op de loer. De emotie die bij blaas en nieren hoort is angst. Wanneer dit element uit balans is kan dat zich uiten in angst om nieuwe dingen te ondernemen maar ook allerlei andere angsten.

Met acupunctuur werken we nu extra aan het immuunsysteem en aan de energie van blaas en nieren om sterk te blijven in de winter en met hernieuwde kracht te kunnen groeien in het voorjaar!

Herfst en onze organen

Ben jij in deze tijd van het jaar ook altijd moe, verkouden en is je weerstand minimaal?
Wil je hier nu eindelijk iets aan gaan doen?
Dat kan!

Bij de herfst hoort het element metaal en de organen die daarbij horen zijn de longen en de dikke darm.
De dikke darm laat het afval los en de longen scheiden oude lucht uit en ademen nieuwe lucht in.

Elk element vertegenwoordigt een bepaalde kwaliteit of hoedanigheid van de natuur en dus van de mens. De herfst is een tijd van verval en het terugtrekken van de natuur in zichzelf. De boom laat zijn bladeren los en trekt zich terug. Het afgevallen blad en fruit is voeding voor de aarde om weer te kunnen groeien

De herfst is de tijd van loslaten van het oude, bezinning, naar binnen gerichtheid, inspiratie opdoen om in het voorjaar met hernieuwde kracht te kunnen groeien.

Wanneer dit element niet in balans is kan dit zich uiten in overdreven gevoelens van droefheid en melancholie (herfstdepressie), blijven hangen in het verleden en het ervaren van leegheid.
Op lichamelijk niveau kan dit resulteren in huidproblemen en darmproblemen (diarree of obstipatie)

Met acupunctuur werken we in deze tijd aan een optimale energiestroom in de meridianen longen en dikke darm. Hiermee kun je lichaam en geest optimaal ondersteunen in deze periode van opruimen en bezinning.

Hoe emoties ons ziek maken

In de Chinese geneeskunde worden emoties gezien als de belangrijkste veroorzakers van ziekte.

Onze emoties zijn normale psychologische reacties op dingen die ons van buitenaf beïnvloeden. Onder normale omstandigheden veroorzaken deze geen zwakte of ziekte in het lichaam. Wanneer emoties echter zo sterk zijn dat ze de overhand krijgen en oncontroleerbaar worden, kunnen ze serieuze schade brengen aan de organen en zo de deur openen naar ziekte. Niet zozeer de intensiteit van de emoties als wel de langdurige blootstelling aan extreme emoties veroorzaken schade aan de organen.

Overmatige emoties zorgen voor disbalans in het lichaam, afwijkingen in de doorstroom van bloed en chi, blokkades in de meridianen en verslechtering van orgaanfuncties.  Alleen het wegnemen van de oorzaak van de emotie is niet voldoende, ook de doorstroom van bloed en chi moet worden hersteld waardoor organen kunnen herstellen.

Met acupunctuur herstellen we de balans in het lichaam waardoor de energie weer kan stromen. Hiermee voorkomen we schade aan de organen en ziekte op langere termijn.

De invloed van de darmen op de mentale en lichamelijke gezondheid

Een gezond micobioom (totale samenstelling van micro-organismen in de darm) beschermt ons tegen heel veel ziekten als auto-immuunziekten, huid- en gewrichtsaandoeningen, kanker en neurodegeneratieve ziektes.

Ook zijn er steeds meer aanwijzingen dat depressie ontstaat vanuit een verstoorde darmflora.

Een goed functionerende darmflora produceert allerlei stofjes (o.a. neurotransmitters, serotonine, dopamine) die ons brein voorzien van informatie. Heb ik genoeg gegeten, aan welke voedingsstoffen heb ik behoefte maar ook hoe gelukkig voel ik me.

Voor een goed functioneren van ons totale systeem is het van belang dat dit microbioom zo divers mogelijk is. Verschillende bacteriën gedijen op verschillende soorten voeding. Welke bacteriën je voedt bepaalt welke bacteriën gaan groeien en deze zullen dan ook het hardst roepen om meer voeding. De bacteriën in de darmen geven signalen aan de hersenen waardoor we zin krijgen in een bepaald soort voeding. En zo kunnen darmbacteriën het brein dwarsbomen.

 Als de darmflora gezond is produceert ze precies de neurotransmitters die nodig zijn voor ons hele welzijn (functioneren lichaam, immuunsysteem en hersenfuncties). Zaken die daar negatief op werken zijn teveel stress, te weinig beweging en slechte voeding.

Voor een goede darmwerking:  eet vers en gevarieerd, zoveel mogelijk onbewerkt, drink voldoende water, beweeg regelmatig en zorg voor voldoende ontspanning.

Acupunctuur kan daarnaast mee helpen om de darmen in goede conditie te krijgen.

https://www.topics.nl/-depressie-ontstaat-niet-in-het-brein-maar-in-de-darmen-zo-groot-is-de-invloed-van-uw-darmen-op-uw-leven-a10131859demorgen/3baa0169357c4f3f8706aa6181e4c62f5ec7dd4bd0b60ef32301571943e0de88/?context=mijn-nieuws%2F&referrerUserId=94133cf-a304-a603-1e04-40021281a60b

Het is zomer!

De tijd van het jaar waarin de natuur in volle bloei staat, de tijd van warmte en van overvloed. Elk element vertegenwoordigt een bepaalde kwaliteit of hoedanigheid van de natuur en dus van de mens. De zomer is de tijd van plezier en warmte.

De zomer hoort bij het element vuur en de organen die daarbij horen zijn onder andere het hart en de dunne darm. Het hart zorgt voor het pompen van bloed door ons lichaam en voor het functioneren van het vaatstelsel. De dunne darm zorgt ervoor dat alle bruikbare voedingsstoffen uit de voeding wordt gehaald, het onderscheiden van zuiver en niet zuiver. Op geestelijk niveau staat het element vuur voor vreugde, het vermogen om relaties met anderen aan te gaan en te bepalen wat goed voor ons is en wat niet.

Wanneer het element vuur uit balans is kan dit klachten geven als slapeloosheid, spraakproblemen, stijfheid in schouders en nek, oorsuizingen, veel zweten, negatief zijn, weinig plezier hebben in het leven en zelfs ernstige depressie.

Wil jij met plezier en passie van de zomer kunnen genieten??
Met acupunctuur breng ik de elementen weer in balans waardoor je lichaam sterker wordt en zowel fysieke als mentale klachten aangepakt worden.

Meer weten? Bel of mail voor meer informatie.