Acupunctuur

Acupunctuur (acus = naald, punctum = prik) is een veel toegepaste geneeswijze waarbij naalden op bepaalde punten in het onderhuids bindweefsel gestoken worden.

De werking berust op het volgende: in ons lichaam bevinden zich onzichtbare banen waarlangs de energie├źn Yin en Yang lopen. Deze twee tegengestelde krachten lopen voortdurend in elkaar over maar kunnen ook uit balans raken. Die onzichtbare banen noemen we meridianen en zijn genoemd naar het orgaan waar ze mee in verbinding staan, bijvoorbeeld de levermeridiaan of de maagmeridiaan. Alle banen bij elkaar vormen een energienetwerk, waarop de acupunctuurpunten liggen. De acupunctuurpunten liggen op of nabij de meridianen, vlak onder de huid. Ze zijn enkele millimeters in doorsnee. In totaal zijn er 365 basis-acupunctuurpunten en 550 extra acupunctuurpunten. Via die punten kan de acupuncturist de doorstroom van energie in het lichaam herstellen.

Ziekte wordt beschouwd als een verstoring in de energiebalans van het lichaam. De energie kan niet meer goed door het lichaam stromen. Het lichaam is daardoor vatbaar voor ziekte.

Acupunctuur is een holistische geneeswijze, de mens wordt gezien als geheel. Een klacht of ziekte staat zelden op zichzelf maar wordt verklaard door de mens in zijn totaliteit te analyseren. Dit in tegenstelling tot de Westerse geneeskunde. Acupunctuur is sterk gericht op preventie en op het bewaren van balans waardoor het zelfherstellend vermogen van het lichaam optimaal is.

Acupunctuurpraktijk Monique Rietveld

Een gedachte over “Acupunctuur

  1. Eveline schreef:

    Acupunctuur heeft mij geholpen om mijn gezondheid weer een stapje verder te verbeteren. Bij ME/CVS is dat niet makkelijk. Monique kijkt en voelt zorgvuldig wat er in mijn lichaam uit balans is. Per sessie zet ze dan enkele naaldjes om aan te pakken wat op dat moment nodig is. Zelf vind ik dat prettig, omdat ik het effect zo beter kan voelen dan bij een acupuncturist die je vol zet met naalden. Bovendien is het contact met Monique prettig, ze denkt met je mee, is rustig, gezellig en vriendelijk. Ik kan iedereen aanraden om het eens te proberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *